Jak myślimy tort, to nasza wyobraźnia podpowiada  kolorową  górę słodkości. Tym razem pozostała tylko nazwa, bo środek jest wytrawny i wypełniony warzywami. Taka odmiana przyda się każdemu nawet największemu łasuchowi.  Zgodnie z moją zasadą, potrawa jest łatwa i powinna udać się każdemu, niezależnie od posiadanych zdolności kulinarnych.

A więc zaczynamy:

Składniki na farsz do tortu:

 składniki na beszamel:

Cebula  1 szt.

Masło 40 gr       

Papryk 1 szt.

mąka 2 łyżki

Marchewka 1 szt.

mleko gorące 375ml

Seler naciowy 2 łodygi

ser feta 125gr

Pieczarki 5-6 szt.

parmezan 70gr

Czosnek 2 ząbki.

Przyprawy:

Ziemniaki 1 szt.

oregano

Brokuły kilka różyczek

gałka muszkatołowa

Cukinia ½  szt.

sól, biały pieprz,

 Poza tym przygotować: 2 jajka, przyprawy, 3 łyżki oleju, 2 opakowania ciasta francuskiego.

 

Przepis:

Warzyw jak widać jest dużo i to jest zaleta tej potrawy. Wszystkie warzywa rozdrobnić  czyli: cebulę i paprykę pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, seler pokroić na kawałki, pieczarki i ziemniaki w plasterki, cukinie w półksiężyce,  czosnek przecisnąć przez praskę,  dodaj brokuły.

Tak rozdrobnione warzywa przesmażyć na dużej patelni, stopniowo dodając warzywa.  Zaczynamy kolejno, cebula, papryka, marchewka i tak do końca przygotowanych warzyw. Przesmażyć jeszcze kilka minut i pozostawić do wystygnięcia.

Teraz nadszedł czas na przygotowanie beszamelu. Przepisów na ten sos jest wiele. Podam ten który znakomicie nada się do przesmażonych warzyw. W garnku rozpuść 1/5 kostki masła czyli 40 gr, na rozpuszczone masło wsyp 2 łyżki mąki i wymieszaj tak aby powstała biała zasmażka, teraz dodaj 375 ml gorącego mleka.  Mieszaj tak długo aż powstanie jedwabisty biały sos. Teraz  dodaj ½ kostki sera feta oraz 75 gr parmezanu i  przyprawy, sól, biały pieprz i koniecznie gałkę muszkatołową a także oregano. Sos gotowy. Połącz warzywa z sosem i dodaj 2 całe roztrzepane jajka.  Farsz gotowy.

Tortownicę 26 cm posmaruj oliwą i wyłóż ciastem francuskim łącznie z brzegami, wypełnij farszem i przykryj kolejną warstwą ciasta francuskiego. Tu można pozwolić sobie na artystyczną fantazję i ozdobić tort w kratkę, w fale, lub inne wzory.  Wstaw do nagrzanego do 180o C piekarnika i piecz przez 35 do 40 min. Po tym czasie, chwila cierpliwości,  można podawać do stołu a nawet jeść  i jeszcze jeść ….. 

Smacznego życzy Babcia Gosia