Czas pożegnać lato i przywitać jesień.  Jesień  piękną, kolorową, czasami ciepłą lub deszczową ale zawsze obfitującą w dojrzałe owoce, pomidory z pola i lasy pełne grzybów. To czas na przetwory,  a więc napełniamy słoiki zdrowymi sałatkami  przecierami pomidorowymi  na zimową zupę pomidorową i wspaniałą konfiturą ze śliwek. Pracy nie zabraknie, proponuję chwilę relaksu na spacerze po kolorowym jesiennym lesie.  Na taki spacer warto zabrać ze sobą kawałek jesiennego ciasta. Dlaczego jesiennego,  bo właśnie trzeba go przygotować z owocami, które przynosi nam ta pora roku.

Oto przepis.

Już w tytule zaznaczyłam, że przygotowanie tego ciasta jest szybkie i łatwe. Spróbujcie a sami się przekonacie .

Składniki;

Mąka  pszenna – 1 pełna szklanka z czubkiem, można ją zastąpić każdą inną, którą preferujecie w swojej kuchni.

Cukier ½ szklanki.

Cukier waniliowy ½ opakowania.

Soda spożywcza  1 łyżeczka.

Jajka 2 szt.

Olej 1/3 szklanki.

Jogurt naturalny 250 ml.

Szczypta soli

Miseczka malin lub borówki  amerykańskiej, mogą być  śliwek lub pokrojone kawałki  jabłek. No proszę jaka obfitość !!!

Dodatkowo, garstka płatków migdałowych i polewa czekoladowa.

Przepis:

Naszykuj 2 miski. W jednej wymieszaj suche składniki czyli:  mąkę, cukier, cukier waniliowy i sodę. Do drugiej wbij 2 jajka, lekko je posól, dodaj mokre składniki:i olej i jogurt.  Następnie dodaj suche składniki z pierwszej miski i znowu wszystko wymieszaj.  Ciasto gotowe.  Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta poukładaj wybrane owoce, posyp płatkami migdałowymi i wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do temp 180 st. na całe 25 min. Przygotuj polewę czekoladową, polej nią gotowe ostudzone ciasto. I już cały przepis.

A więc smacznego życzy

Babcia Gosia