Lato , lato , lato czeka….. –  tak śpiewała moja wnuczka na zakończenie roku szkolnego . Mamy więc lato trochę kapryśne, bo wiatr wieje, deszcz pada, a czasami słoneczko dogrzewa i to jest ten moment na chłodnik ogórkowy.  Chłodnik łatwy w przygotowaniu i wdzięczny w serwowaniu.

A oto składniki, które podaję na 4 duże porcje lub na 6 mniejszych:

·         Maślanka 0,5 l

·         Jogurt gęsty typu greckiego duże opakowanie

·         Pęczek jędrnych rzodkiewek

·         Pęczek drobnego szczypiorku

·         Pęczek koperku

·         Duży świeży ogórek

·         Ziemniaki, po jednej sztuce dla każdego z uczestników uczty

·         3 łyżki oleju

·         Przyprawy ; sól , pieprz , cukier

 

Ziemniaki obierz i obgotuj w osolonej wodzie. Do gotujących się ziemniaków dodaj  posiekany koperek, ale nie cały pęczek tylko tyle ile uznasz za konieczne. Pozostały koper ususz, przyda się do innej potrawy.  Gdy ziemniaki się ugotują,  wyjmij je z wody, ostudź, pokrój w plasterki i usmaż na rozgrzanej oliwie. Około połowy wody z gotowanych ziemniaków przelej do wysokiej miski.  Ten wywar z ziemniaków jest bazą chłodnika. Do płynu dodaj sól, cukier, pieprz. Wszystko wymieszaj i teraz dodaj maślankę, jogurt, poszatkowaną na tarce rzodkiewkę. Ogórek obierz, oczyść z nasion i drobno pokrojony  dodaj do chłodnika oraz drobno posiekany szczypiorek i koperek. 

Spróbuj, jeśli będzie potrzebne dodaj sól  i cukier. Wszystkie składniki starannie wymieszaj i wstaw chłodnik do lodówki .  Zimny chłodnik  serwujemy z gorącymi i mocno obsmażonymi ziemniakami. Zaskakujące zestawieni i naprawdę bardzo smaczne  o czym pragnie was przekonać

Babcia Gosia

List od czytelnika:

Droga Babciu Gosiu,

Jeszcze nie wypróbowałam twojego przepisu na chłodnik z ogórka, nie mam wątpliwości, ze jest wspaniały i łatwy w wykonaniu.  Ja znalazłam w Internecie inna wersję również atrakcyjną.  Pozwolisz, że się podzielę z Tobą i czytelnikami.

Składniki:

·         300 g arbuza

·         2 duże ogórki

·         50 ml jogurtu naturalnego + 2 łyżki jogurtu gęstego.

·         20 listków natki pietruszki oraz świeży koperek

·         2 łyżeczki soku z cytryny + otarta skórka z ½ cytryny

·         Sól, pieprz do smaku.

·         Pół łyżeczki miodu.

Ogórki umyć pokroić. Połowę wrzucić do blendera z jogurtem  i z pozostałymi składnikami ale bez arbuza.  Schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.

Arbuz i pozostały ogórek pokroić w kostkę, dorzucić  świeży koperek i nałożyć  do  miseczek, zalać chłodnikiem. Udekorować  listkami pietruszki .

Ancia