Przepis na tarte tatin przywędrował do nas z Francji i znam go jako słodki deser przygotowywany z jabłkami . Ten deser a właściwie ciasto do góry nogami jest bardzo smaczny i polecam tym, którzy go jeszcze nie kosztowali . Dzisiaj podam przepis na tarte tatin  jako danie wytrawne, które można podać na obiadu lub na inną okazję , decyzja należy do gospodyni.  Jak to bywa z moimi przepisami  i ten jest łatwy,  a wynik starań kulinarnych zachwyci wszystkich, którym przyjdzie degustować  potrawę . Aby przygotować tarte trzeba mieć w domu następujące

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 0,5 kg pomidorków koktajlowych
  • małą cukinie lub ½ większej
  • cebulę
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek tymianku i bazylii
  • łyżka cukru

Przyprawy:  oliwa lub olej, sól, pieprz, cukier, ocet balsamiczny

Przepis:

 Cebulę i czosnek obierz i posiekaj, pomidorki  należy opłukać, zioła obmyć i posiekać, cukinie pokroić w plastry i lekko posolić, aby puściła wodę. Teraz na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy lub oleju i zeszklij cebulę,  dodaj czosnek następnie posiekane zioła,  dopraw cukrem, solą i pieprzem.  Pokrop octem balsamicznym i dodaj  pomidorki koktajlowe. Wszystkie składniki smaż  5 minut. Nagrzej  piekarnik do 180 st C i przygotuj  formę na tarte, którą lekko posmaruj olejem. Na dnie formy ułóż plastry cukinii, pozostawiając wolny środek, na ten spód przenieś zawartość patelni.  Teraz wszystko przykryj ciastem francuskim , wsuwając jego  brzegi do środka formy.  Wierzch ciasta natnij w kilku miejscach, można posmarować rozbełtanym jajkiem,  ale to nie jest konieczne. Ciasto wstaw do piekarnika na 30-35 minut . Upieczoną tarte wyłóż na talerz dnem do góry. Tak to jest możliwe, zobacz zdjęcia z moja tartą. Ciasto posyp listkami bazylii, będzie jeszcze ładniej.

Smacznego życzy Babcia Gosia