Składniki na 8 porcji, całość  1,6kg ;

8 jajek

310 gr / 1 ¼ szklanki / miałkiego cukru lub cukru pudru

½ szklanki świeżego soku pomarańczowego

2 łyżeczki skórki pomarańczowej

1/3 szklanki wina słodkiego koszernego

½ szklanki mąki macowej

¾ szklanki /115 g / płatków migdałowych

½ szklanki orzechów włoskich posiekanych

PRZEPIS

W misce ucieraj żółtka dodając stopniowo szklankę cukru, posól szczyptą soli.  Stale ucierając dodawaj stopniowo sok  pomarańczowy,  skórkę pomarańczową  oraz wino. Ubij białka  z 8 jajek na sztywną pianę i dodaj resztę cukru.  Do masy pomarańczowej powoli wsyp mąkę macową i dokładnie wymieszaj, następnie dokładaj stopniowo delikatnie mieszając ubitą piane z białek , na koniec dodaj przygotowane orzechy i migdały.

Przygotowaną masę przelej do tortownicy  o średnicy  27 cm  i piecz w temperaturze  170o C przez 50 minut.

Ciasto ściemnieje. Wyjmij je z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.

W tym czasie przygotuj sos do ciasta.

SKŁADNIKI NA SOS:

2 szklanki soku z pomarańczy

¾ szklanki miałkiego cukru

¼ szklanki słodkiego wina

300 ml śmietany kremówki

Połówki  orzechów włoskich do przybrania  ciasta

PRZEPIS 

Do rondla wlej sok pomarańczowy dodaj cukier oraz wino. Podgrzewaj na średnim ogniu mieszając aż cukier całkowicie się rozpuści a sos osiągnie konsystencje syropu . Ciasto skropić syropem  położyć na wierzch śmietanę i udekorować orzechami. Syrop można podać dodatkowo do nasączania ciasta.