Jak co roku przed świętem Pesach zaopatrzyłam się w mąkę macową. Kosher for passover matzo meal  to właśnie opakowanie mąki macowej o wadze 454g. Z tej mąki przygotuję kulki macowe do rosołu, bo obowiązkowo musi być ta pesachowa potrawa. Rosół z kulkami macowymi to ulubione danie całej mojej rodziny. Jak je przygotować podaję poniżej, a więc:

Składniki:

Mąka macowa

2 jajka

Szklanka wody gazowanej

1/3 szklanki oleju koszernego na Pesach

Natka pietruszki

Sól, pieprz

Przepis:

Do wysokiego naczynia wbij 2 jajka i dokładnie je rozbełtaj dodając sól i pieprz i pokrojoną drobno pietruszkę. Następnie wlej szklankę wody i olej. Do tak przygotowanej  mikstury zacznij wsypywać mąkę, którą mieszaj  z płynem aż otrzyma gęstość ciasta na chleb. Jeśli wsypałeś za dużo mąki to dolej wody jeśli ciasto jest za rzadkie to dosyp mąki. Tu potrzebne wyczucie. Na podaną w przepisie ilość płynu powinno być wsypane ok 1/2opakowania mąki macowej. Powstałe ciasto odstaw na ½ godziny. Po tym czasie, małymi porcjami zrób kulki wielkości orzechów włoskich. Przygotuj płaski garnek i zagotuj w nim  wodę, posól ją. Do gotującej wody wkładaj kulki macowe i gotuj 2 minuty. Łyżką cedzakową  wyławiaj ostrożnie kulki. Teraz są gotowe do podania z pysznym rosołem.

Smacznego życzy Babcia Gosia