Tortilla  to potrawa z kuchni hiszpańskiej,  jest rodzajem grubego omletu.

Proponuję przepis na tortillę ziemniaczaną,  którą dowolnie można wzbogacić mięsem lub rybami .

SKŁADNIKI:

5 ZIEMNIAKÓW ŚREDNIEJ WIELKOŚCI,

2 CEBULE ,

½ CZERWONEJ PAPRYKI , 1/2 PAPRYKI ŻÓŁTEJ

5 JAJEK ,

3 ŁYŻKI NATKI PIETRUSZKI ,

4 ŁYŻKI OLEJU.

PRZYPRAWY:  SÓL, PIEPRZ , BAZYLIA , OREGANO,  ½ ŁYŻECZKI CZERWONEJ OSTREJ PAPRYKI , WARZYWKO LUB INNA PRZYPRAWA SMAKOWA.

PRZEPIS:

Ziemniaki obrane ugotować w osolonej wodzie i pokroić na plasterki. Cebulę pokroić w półksiężyce i obsmażyć na 1 łyżce oleju. W wysokiej misce roztrzep  jajka następnie do masy jajecznej dodaj wszystkie przyprawy  oraz w kostkę pokrojoną kolorową  paprykę.  Na koniec dodać  pokrojone ziemniaki i przesmażoną cebulę. Delikatnie wymieszać.  Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i  na gorący tłuszcz wylej masę ziemniaczano- jajeczną. Należy smażyć 10 minut. Po tym czasie przykryj  omlet folią aluminiową i wstaw na 6 minut  do piekarnika  nagrzanego do temp 180 C.

Podawaj na ciepło lub na zimno pokrojoną w trójkąty.

Smacznego,  życzy Babcia Gosia