Pora na zimowe sałatki.  Świeżych warzyw, takich prosto z ogródka brak. Pozostają  warzywa, które nic nie utraciły ze  swoich walorów smakowych i odżywczych.

Dzisiaj przekazuję przepis na sałatkę z kapusty białej i z czerwonego buraka. Obie bardzo proste w przyrządzeniu i bardzo smaczne .

Sałatka z kapusty. 

Należy przygotować:

Kapustę białą lub kapustę pekińską

100 gr pestek słonecznika

1 łyżka jogurt naturalny

2 łyżki majonezu  niskokaloryczny

Szczypiorek lub natka pietruszki lub koperek, czyli coś zielonego do wyboru.

Sól, biały  pieprz ,

Kapustę ( ja przygotowuję tą sałatkę z pekińskiej), drobno pokrój i lekko posól,  odstaw na chwilę . Ziarna słonecznika wysyp na rozgrzaną suchą  patelnie i upraż. To właśnie prażenie ziaren słonecznika sprawia, że surówka jest taka znakomita. Teraz do kapusty dodaj majonez i jogurt.  Dodawaj stopniowo i dokładnie mieszaj tak aby każda kapuściana nitka była pokryta tym sosem majonezowo- jogurtowym. Dopraw solą i pieprzem, posyp uprażonym słonecznikiem. Posyp drobno posiekaną natką pietruszki lub zielonym koperkiem lub szczypiorkiem.  

Sałatka gotowa. Wstaw na 30 minut do lodówki, aby smaki się przegryzły.

Sałatka z czerwonego buraka

Należy  przygotować:

2 buraki

1 cebulę cukrową

2-3 ząbki czosnku

1-2 łyżki majonezu

Sól , czarny pieprz

Buraki ugotuj lub upiecz w folii aluminiowej.  Zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj drobno posiekaną cebulę i wciśnij czosnek w ilości, którą sam lubisz. Sałatkę dopraw solą i pieprzem. Nie trzeba jej słodzić, bo ma naturalną słodycz z buraków. Dodaj majonez i wymieszaj. Sałatka ma ładny różowy kolor i jest znakomita jako dodatek do ryb i wołowiny.

Życzę zdrowego i smacznego  degustowania sałatek.

Babcia Gosi