Chanuka już za nami na następną trzeba poczekać  prawie cały  rok, a szkoda . Żeby nie było tak żal, podaję przepis na kugel chanukowy. Po wszystkich pączkach i latkesach to przyjemna odmiana.

Kugel jest bardzo smaczny i można go jeść na gorąco lub na zimno. A jak jest dobry, proszę przeczytać składniki. Podane ilości wystarcza na 4-6 porcji.

Oto one .

Składniki ;

  • ·         Makaron typu wstążki  1 opakowanie 250 gr
  • ·         100 gr masła
  • ·         2 lub 3 jabłka  np. szara reneta
  • ·         2 jajka
  • ·         100 gr białego sera twarogowego
  • ·         ¾ szklanki cukru
  • ·         2 łyżeczki cynamonu
  • ·         ½ łyżeczki sody spożywczej
  • ·         Garść rodzynek 100 gr
  • ·         Garść żurawiny 100 gr
  • ·         Trochę orzechów włoskich
  • ·         Szczypta soli 

Przepis:

Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Proszę nie rozgotować. Makaron przełóż do miski i polej go roztopionym masłem. Następnie dodaj jabłka  utarte na tarce o dużych oczkach, biały ser, rodzynki, żurawinę, orzechy. W drugiej misce  rozbij jajka ze szczyptą soli, dodaj  cynamon i sodę. Połącz makaron  z jajkam, całość posyp cukrem i wymieszaj.  Całą masę makaronową przełóż do żaroodpornego naczynia.  Piecz w piekarniku  w temperaturze 180 C  przez 20 minut pod przykryciem.  Po tym czasie,  odkryj kugel  na  kolejne 20 minut  aż nabierze złocistego koloru. Smacznego życzy

Babcia Gosia