Chanuka, Chanuka, już wkrótce wesołe Święto Świateł. Chanukę obchodzimy na pamiątkę cudu, który zdarzył się w 165 roku p.n.e. To wtedy w cudowny sposób rozmnożyła się koszerna  oliwa do świątynnej lampy i mimo, że jej  ilość mogła wystarczyć na jeden dzień paliła się przez 8 dni. Przez osiem dni zapalamy po jednej świeczce na świeczniku chanukowym, a  dzieci codziennie dostają prezenty. To jest dopiero czas radosny. W kuchni  obowiązuje chanukowa tradycja, jemy więc potrawy smażone na oliwie. Do najbardziej popularnych nalezą placki kartoflane czyli latkesy i pączki. Dzisiaj proponuję  przepis na  naleśniki amerykańskie czyli ,, pancakes”, Znakomicie wpisują się w tradycyjną potrawę chanukową i mają tą zaletę,  że są łatwe w przygotowaniu. Bardzo lubią je wszystkie domowe łasuchy.

Podaję składniki na  10 – 12 placuszków czyli na śniadanie we dwoje.

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie 150g lub 180g jogurtu naturalnego o łagodnym smaku
  • 2 jajka
  • 200g lub trochę więcej maki pszennej
  • Cukier waniliowy- ilość dowolna, ale nie więcej niż jedna mała  porcja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

DODATKI:

  • 1 banan lub garstka rodzynek lub żurawiny,
  • pokrojone w drobną kostkę jabłko
  • Syrop klonowy lub miód do polania placuszków

PRZEPIS:

Zaczynamy od jajek, które należy wbić do wysokiej miski, lekko posolić a następnie dodać wymienione wyżej składniki czyli jogurt, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i mąkę. Tyle mąki aby ciasto było gęste.

Wszystkie składniki należy zmiksować na gęstą masę. Na patelnię, na  rozgrzany  olej wylewaj  łyżką  porcję placka. Na wierzchnią stronę pancakes  nałóż kilka plasterków pokrojonego banana i przekręć na drugą stronę. Po chwili amerykański naleśnik jest gotowy. Do ciasta można dodać rodzynki lub inne pyszności. Proszę uważać na czas smażenia, ciasto ma cukier i może się przypalać. Gotowe placuszki można  polać syropem klonowym lub miodem.  Są też znakomite  ze smażonymi pomidorami, co sama degustowałam i potwierdzam.

  Smacznego życzy Babcia Gosia