Kugel  w języku  jidysz oznacza okrągły. Być może nazwa ta nawiązuje do naczynia, w którym była przygotowywana ta zapiekanka. Kugel  może być z makaronu, z ryżu, z ziemniaków, może być na ostro lub na słodko. Często był i jest przygotowywany z tego co w danej chwili mamy w domu. Już w piątek, przed szabatem zapobiegliwa gospodyni przygotowała kugel, aby rodzina mogła go spożyć  w sobotę. Jeszcze jedna informacja, kugel jest równie dobry na gorąco jak i na zimno. Dzisiaj podaję przepis na kugel warzywny, mój ulubiony.

Oto składniki;

1 brokuł

1 por

1 duża cebula

2 marchewki

3 jajka

2 łyżki maki macowej lub grubo zmielonej bulki tartej 

Przyprawy; sól, pieprz, cukier, 1-2 łyżeczki słodkiej papryki, 3-4 łyżki oleju, kilka kawałków masła

Przepis:

Warzywa dokładnie umyj. Brokuł podziel na różyczki odcinając wszystkie twarde łodygi. Białą część  pora przedziel  wzdłuż i pokrój na drobne półksiężyce. Marchewką zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Pora i brokuł szybko obgotuj w osolonej wodzie. Przelej zimną wodą i odstaw.  Cebulę i marchewkę przesmaż na rozgrzanej patelni  na 2 łyżkach oleju. Warzywa posól, popieprz i dodaj do nich cukru. Odstaw do ostygnięcia. W misce rozbełtaj 3 jajka, dodaj do nich przyprawy i 2 łyżki maki macowej. Teraz wszystkie składniki wymieszaj, czyli warzywa z jajkami.  Całą masę przelej do nasmarowanej tłuszczem  formy do pieczenia. Połóż na wierzch parę kawałków masła lub skrop olejem i wstaw na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180oC, aż na wierzchu utworzy się złotobrązowa, chrupiąca skórka. Ale pycha, palce lizać i naprawdę dobry na gorąco i na zimno. Smacznego  życzy

Babcia Gosia