Jest to bardzo smaczna i mało znana  zapiekanka.

Składniki:                                                  

  • około 1,5 kg ziemniaków
  • 2 duże lub 3 małe główki czosnku
  • 10-15 dkg żółtego sera
  • czarny pieprz
  • łyżka olej

 

W tym przypadku, jeśli chcemy uzyskać oryginalny smak potrawy, radzę zastosować poniższy sposób jej przyrządzenia:

 

Należy obrać ziemniaki i pokroić na cienkie plasterki. Obrać czosnek i pokroić też na plasterki. Następnie wysmarować formę olejem. Do formy wkładać warstwami: ziemniaki, sporo czosnku, pieprz grubo mielony, potem ziemniaki, czosnek itd. Nagrzać piekarnik do 180 st. C i włożyć formę na ok. 1,5 godz.

Gdy ziemniaki będą miękkie, posypać je serem i zapiec. Radzę solić dopiero po upieczeniu, gdyż wtedy zapiekanka będzie smaczniejsza. Ja wolę w ogóle nie solić.

SMACZNEGO!!!

Babcia Lena