Siekaną wątróbkę  znamy też pod nazwą kawior żydowski . Zdecydowanie wolę tą drugą nazwę . Brzmi apetycznie i dowcipnie , gdyż siekana wątróbka nie może być kawiorem, a kawior nigdy nie będzie siekaną wątróbką .  Ktoś, kiedyś dowcipnie nazwą  sałatkę z siekaną wątróbką  kawiorem i taka nazwa  przyjęła się   wśród żydów aszkenazyjskich .  Żydowski kawior jest do dzisiaj serwowany jako przystawka  na uroczystościach rodzinnych . Ja przygotowuję tą smaczną pastę zawsze na życzenie moich dzieci i przyjaciół . Oto przepis .

Składniki:

  • 60 dkg wątróbki drobiowej
  • 6  jajek
  • 2 duże cebule
  • 3-4 łyżki oleju
  • Sól , cukier , pieprz do smaku

Przepis:

Wątróbkę dokładnie wymyj w zimnej wodzie i oczyść z wszystkich  niepotrzebnych pozostałości . Czyste, osuszone  kawałki wątróbki obsmaż na patelni  na gorącym oleju . Cebulę pokrój w  duże kawałki a następnie uduś w garnuszku na pozostałej ilości oleju . Cebule  posól dodaj cukier i pieprz . Jajka , 6 sztuk , ugotuj na twardo, obierz ze skorupki. Gdy cebula będzie miękka , wątróbka usmażona , jajka ugotowane, poczekaj aż wszystkie składniki ostygną a następnie zmiel  je swoją własną lub pożyczoną maszynką do mięsa . Wymieszaj powstałą  masę, dodaj odpowiednich przypraw i wstaw do lodówki. Wątróbka będzie najlepsza następnego dnia kiedy wszystkie smaki się połączą a sama pasta stężeje . Kawior żydowski powinien mieć wyraźny smak więc  nie żałuj tych 3 prostych przypraw 

Przed podaniem na stół , wyłóż sałatkę do szklanej miski  wyłożonej zielonymi listkami sałaty i posyp pokrojonym drobno szczypiorkiem. To nie jest konieczne, ale ładnie wygląda a jemy również oczami .

Smacznego życzy Babcia Gosia