Humus kojarzy się z kuchnią Izraela i słusznie . Tak popularny falafel można zjeść  na każdym rogu ulicy, niezależnie w którym mieście aktualnie jesteśmy . Dla wyjaśnienia, falafel to rodzaj kanapki ,którą podaje się w wersji wegetariańskiej lub z mięsem z dodatkiem warzyw i humusu.  Humus jest również podawany samodzielnie jako przystawka . Może być w wersji klasycznej lub z dodatkami które zmieniają mu kolor i smak .

Humus jest  łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny w jedzeniu . Oto przepis;

Najlepiej kupić  cieciorkę w puszce już ugotowaną . Można też przygotować samemu z ziaren ciecierzycy, ale należy ja namoczyć i dosyć długo gotować . Z dwóch puszek o pojemności  425 ml wyjdzie nam spora miska gotowego humusu a więc ilość produktów trzeba dostosować do własnych potrzeb.

Podaję składniki;

2 puszki cieciorki

3-5 ząbków czosnku,

Sok z cytryny  1/2 lub całej ,

Thina to pasta sezamowa czyli utarty sezam ,już można kupić w naszych sklepach   - 3 łyżki ,

3 łyżki oliwy z oliwek,

Sól, pieprz  do smaku , dla koloru można dodać  1/2 łyżkę słodkiej papryki

Wszystko zmiksować  , podlewać wodą z gotowania cieciorki lub z puszki lub trochę zimnej wody  aż humus będzie miał dobrą konsystencje . Inna wersja humusu np. zielona to do podstawowych składników należy dodać zielonej pietruszki , a czerwoną otrzymamy dodając suszonych pomidorów . Życzę powodzenia w eksperymentach kulinarnych i smacznego produktu finalnego

Babcia Gosia