SKŁADNIKI:

  • 450 gr mrożonego rozdrobnionego szpinaku HORTEX,
  • 4  jajka,
  • 1 opakowanie serka  Almette np. chrzanowy,
  • 100 gr łososia wędzonego na zimno.
  • łyżka masła,
  • czosnek 1 główka,
  • sól, pieprz,

Dodatkowo potrzebne:

  • Papier do pieczenia,
  • prostokątna foremka na ciasto

Sposób przygotowania:

Szpinak ,przesmażyć na patelni aż do momentu odparowania wody , można  odcedzić  wodę od szpinaku . Pod koniec smażenia dodać masło , wcisnąć czosnek , posolić i popieprzyć . Odstawić do wystygnięcia .

Jajka, oddzielić białko od żółtka . Białka ubić na sztywną pianę . Połączyć żółtka ze szpinakiem i ubitą pianą . Masę wlać do foremki wyłożonej papierem  do pieczenia . Piec w nagrzanym do 180 0/C piekarniku przez 20-25 minut. Gotowe ciasto biszkoptowo –szpinakowe  posmarować serkiem i na to ułożyć plastry łososia . Zwinąć ściśle w roladę , zawinąć w papier na którym się piekła i włożyć do lodówki . Następnego dnia pokroić w krążki . Ułożyć na półmisku w towarzystwie owoców . Smacznego życzy Małgorzata Blicharz