To najlepszy  czas na pieczenie tego ciasta z jabłkami,  bo i jabłka są najlepsze i Rosz Haszana mobilizuje  do zaserwowania rodzinie pysznego jabłecznika. Przepisów na jabłecznik jest mnóstwo. Sama robiłam pod pierzynką z bezą i z duszonymi jabłkami z dodatkiem cynamonu lub bez cynamon .  Dzisiaj mój osobisty przepis na pyszny jabłecznik. Takie ciasto robiła jeszcze moja mama a więc przyrządzamy go od 50 lat i nadal wszystkim smakuje. Nie musicie mi wierzyć, że jest smaczne, należy go zrobić samemu i wtedy ocenić.

Oto przepis:

Składniki na kruche ciasto:

2 szklanki pszennej mąki

200 gr zimnego masła

½ szklanki cukru pudru

1 jajko

1 łyżeczka zapachu waniliowego

Szczypta soli

Najważniejsze, to 1,5 kg antonówki  oraz cukier i cynamon do jabłek

PRZEPIS

Przesiej mąkę do miski, posól szczyptą soli, dodaj pokrojone na kawałki zimne masło. Wymieszaj mąkę z masłem, tak rozdrabniając aby powstały bardzo drobne grudki. Teraz dodaj cukier, wbij  jajko i zapach waniliowy. Wymieszaj wszystko ostrą końcówką noża. Szybko wyrób ciasto, które powinno być elastyczne i błyszczące.  Zawiń ciasto w spożywczą folię i wstaw do lodówki na 30 minut. Teraz  czas na jabłka.

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.  Przykryj i dostaw na 15- 20 minut. Po tym czasie jabłka puszczą sok. Należy odcisnąć sok z jabłek . Sok wypij, jest bardzo zdrowy.  Do mocno odciśniętych jabłek dodaj cukier i cynamon, tak dużo jak lubisz. Ja daję dużo jednego i drugiego.

Wracamy do ciasta wyjętego z lodówki . Odkrojone kawałki rozwałkuj na placki o grubości 5 mm i wylep nim formę na ciasto. Może być forma prostokątna lub okrągła. Ten spód do ciasta wstaw do piekarnika i zapiecz przez 10 minut. Na ten zapieczony spód wyłóż utarte jabłka.  Na górę można zrobić z pozostałego ciasta paski i ułożyć z nich przeplatankę lub całą górę zakryć pozostałym ciastem. Wstaw gotowe ciasto na 40 minut do nagrzanego do 180 C piekarnika.

No cóż gotowe,  pozostaje ocenić czy się udało, a ja życzę smacznego.

Babcia Gosia