Rosz haSzana 5777.  Przepis na noworocznego karpia w galarecie

Kochani przyjaciele, za kilka dni będziemy obchodzili  Nowy 5777 rok w kalendarzu żydowskim.

Z tej okazji na noworocznym stole nie powinno zabraknąć gotowanej ryby podawanej w galarecie.

Rybę należy podawać podzieloną na dzwonki, ale również należy podać głowę ryby. Zgodnie z kulinarną tradycją  kuchni żydowskiej,  głowę ryby należy podać  seniorowi,  który siedzi z nami przy stole. Jest to oznaka szacunku  dla seniora rodu jak również uznanie jego wiedzy którą może się z nami podzielić. Zapewniam was, że w moim domu głowę ryby otrzymuje mój Tata, który znakomicie potrafi sobie z nią poradzić, pozostawiając po niej tylko garstkę  ości. Zawsze wzbudza to mój podziw. Poniżej podaję  mój przepis na noworoczną rybę czyli karpia w galarecie.

SKŁADNIKI

Karp – cała ryba o wadze 1,5 do 2 kg . Nie kupujcie mniejszej ryby bo tam są tylko ości i ogon.

Warzywa- komplet warzyw czyli 2-3 marchewki ,pietruszkę , ½ selera , kawałek pora i koniecznie 3 cebule.

Przyprawy- ziele angielskie listek bobkowy , ziarenka pieprzu , 1 białko kurze, cukier i sól

PRZEPIS

Karpia dokładnie oczyść, umyj  z głowy usuń  skrzela i oczy. Rybę podziel na dzwonki, których z tej wielkości ryby powinno być 4 plus ogon i głowa. W dużym płaskim garnku  ugotuj wywar warzywny z podanych warzyw z dodatkiem przypraw. Wywar powinien mieć wyraźny słodko- słony smak . Do gotowego wywary włóż podzieloną rybę i gotuj ok 30 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie wyjmij delikatnie, łyżką cedzakową ugotowaną rybę aby przestygła. Wywar przecedź do innego garnka.  Ubij na sztywno pianę z białka, którą następnie dodaj do gorącego wywaru i ponownie zagotuj. Ten sposób pozwala otrzymać klarowny wywar na galaretę, ponieważ białko zbierze szumowinę. Ponownie przecedź przez gęste sitko. Już wszystko gotowe , teraz należy przygotować półmiski. Dzwonki ryby rozdziel na pól, przy okazji wyjmując  duże ości. Na półmisku ułóż dzwonki ryby i oczywiście głowę karpia. Półmisek udekoruj plastrami marchewki i garścią rodzynek. Zalej rybę wywarem z gotowanej ryby. Ponieważ wywar gotował się z głową karpia to powinien mieć dostateczną ilość żelatyny. Gdyby były jakieś wątpliwości należy dodać łyżeczkę żelatyny w proszku. Gotowe półmiski zalej galaretą i jak stężeje serwuj na świąteczny stół  .

Szczęśliwego  nowego  5777 roku i smacznego przy świątecznym stole życzy

Babcie Gosia.

Babciu Gosiu.

Dziękuję bardzo za przepis na noworocznego karpia. W moim domu tez przygotowujemy karpia na uroczystą kolację, dodajemy tylko rodzynki do gotowania, żeby nadać mu bardziej słodki smak. Kupuję też dodatkowe głowy lub ogony, mam wtedy pewność, ze galareta będzie miała właściwa konsystencję.  

Czy wiesz dlaczego głowa ryby jest tego dnia taka ważna?  Ma ona charakter symboliczny bo w nazwie święta jest wyraz rosz - głowa. Na stole zawsze są jabłka maczane w miodzie , by nadchodzący rok był pomyślny i dobry tak jak to słodkie danie.

A po kolacji idziemy nad kanałek lub nad Wisłę, żeby wyrzucić z kieszeni wszystkie okruchy – jest to symboliczny gest oczyszczenia się ze wszystkich grzechów.

Obyście byli zapisani na dobry rok i zatwierdzeni na dobry żywot – le-szana towa tikkatewu.

 

Babcia Ancia