Weźcie śledzia na widelec bo jutro Popielec ,
Właśnie z tym świętem kojarzy nam się śledź podawany z gotowanymi ziemniakami, ale spokojnie do Popielca jeszcze daleko a dzisiaj będzie o ,, śledziu po żydowsku ,, .
Przepis na tego śledzia przekazała mi Mama a jej, babcia Gitla i tak został w naszej Rodzinie .
Drodzy czytelnicy naszej strony internetowej, przekazuję Wam przepis, który obowiązuje w moim domu od lat i jest naszą tradycyjną  potrawą bardzo lubianą przez  moich gości.
Oto przepis, który uległ małym zmianom ze względu na dostępność produktów na dzisiejszym szalenie bogatym  rynku.  O niektórych zmianach wam powiem.
Składniki ;
-Opakowanie 750 gr śledzia firmy Lisner.  Moja Mama kupowała całe śledzie z beczki, następnie je obierała, moczyła.  Z wyjętego mlecza przygotowywała  smaczną sałatkę, ale o niej potem.
-1 lub 2 cebule najlepiej te słodkie czosnkowe lub cukrowe, jak ich nie ma to te które są.
-10 lub więcej ziarenek goździków.
- ½ szklanki octu winnego, najlepiej z polskich jabłek . Mama używała octu spirytusowego, bo innego nie było.
-Olej kujawski z pierwszego tłoczenia. Mama używała zapewne rzepakowego, bo innego też nie było.
-cukier i koperek.
To wszystkie składniki . A teraz będzie przepis:
Śledzie wymocz w zimnej wodzie, ale nie dłużej niż godzinę . Pamiętaj niesłony śledź to już nie śledź. Następnie dokładnie wysusz śledzie papierowym ręcznikiem z nadmiaru wody. Przygotuj zalewę,   czyli wymieszaj ocet winny z olejem i 2 łyżeczkami cukru. Mieszaj tak długo aż cukier się rozpuści, dodaj  goździki i 3 krążki  cebuli. Poukładaj w zalewie śledzie i wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia, przed przyjściem gości, wyjmij śledzie z zalewy, pokrój na cząstki ok 1,5 cm i ułóż  na ulubionym półmisku. Cebulkę pokrój w drobną kostkę, ale bez przesady, pocukrzyć 2 łyżeczkami cukru i poczekaj 20 minut. Cebula zmięknie i przestanie być szkodliwa. Teraz posyp śledzia cebulą, posiekanym  koperkiem, który pięknie zatuszuje  zapach śledzia . Przed podaniem polej olejem kujawskim lub inną bardziej szlachetną oliwą. Ten śledź powinien być słony,  słodki i kwaśny czyli 3D, bo taka jest kuchnia żydowska. Życzy powodzenia czyli smacznego Babcia Gosia