SKŁADNIKI na 20 sztuk:


2 szklanki mąki /250 gr/
150 gr zimnego masła pokrojonego na małe kawałki
½ szklanki cukru pudru
2 jajka
1 łyżeczka esencji migdałowej lub waniliowej
½ łyżeczki soli


PRZEPIS :
Mąkę przesiej do dużej miski i dodaj pokrojone masło. Składniki wymieszaj i palcami wyrabiaj aż do powstania małych grudek, po czym dodaj cukier, jajko i esencje, posól szczyptą soli. Ciasto wyrabiaj nożem o ostrym końcu siekając aż powstaną drobne grudki ciasta. Uformuj kulę ciasta, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny.
Ciasto podziel na cztery części. Każdą należy rozwałkować na placek o grubości 3 mm. Z ciasta wycinaj krążki o śr 7,5 cm. Na środku każdego krążka nanieś łyżeczką masę makową i zawiń brzegi ciastka z 3 stron. Wstaw do nagrzanego do 180 oC piekarnika i piecz 15 minut. Gotowe!


Smacznego życzy
Małgorzata Blicharz