A to feler,
westchnął SELER….


To fragment wiersza Jana Brzechwy pt, Na straganie, Znamy go na pamięć i czasami mamy okazję wyrecytować naszym wnukom. Prawdziwa frajda dla obu stron. Warto o tym refrenowym warzywie pomyśleć poważnie.


Seler to warzywo mało urodziwe, wygląda jak buzia przed liftingiem, pomarszczony, szarobury ale jakie ma bogate wnętrze. To właśnie ten okrągły brzydal ma działanie przeciwzmarszczkowe. Seler zarówno korzeniowy , jak i naciowy, ma właściwości odmładzające skórę. Pomaga w utrzymaniu odpowiedniego stopnia nawilżenia i sprężystości skóry a tym samym działa ujędrniająco. Opóźnia pojawienie się zmarszczek a te, które już są mogą pod wpływem selerowych kuracji ulec spłyceniu.


W bogatym wnętrzu selera znajdziemy  zestaw witamin i minerałów takich jak magnez, cynk, witaminy z grupy B i witaminę E. Warto jeść seler surowy i gotowany, w sałatkach, w zupie czy przygotować sobie koktajl warzywny z dodatkiem selera.
Można też przygotować wino selerowe, oto przepis:


Zetrzyj dużego selera, zalej ½ litra wytrawnego wina i odstaw na 48 godzin. Po tym czasie zlej wina do karafki i pij codziennie po 1 kieliszku. Działa odmładzająco a zatem odmłodzi.


Małgorzata Blicharz