Zbliża się święto Pesach. Przestrzegający tradycji Żydzi nie powinni jeść żadnego pieczywa poza macą przez 8 dni.  Dla tych, którzy nie są „macochistami" polecam chlebek bez mąki, mleka i tłuszczu – same orzechy i jajka.

Chleb jest także dobry dla osób na diecie bez glutenu i laktozy.

A najważniejsze jest apetyczny, smaczny i bardzo oryginalny. Można nim zaimponować gościom na świątecznych stołach.  No i bardzo łatwy do zrobienia.

 

A więc do roboty:

Przygotować:

  • po 100 g: pestek dyni, siemienia  lnianego, pestek słonecznika, sezamu – razem 400 g.
  • po 100 g orzechów:   orzechów laskowych, orzechów włoskich oraz migdałów – razem 300g. Jeżeli brakuje jakiegoś składnika można zastąpić go innym, przestrzegając wagi.
  • 5 całych surowych  jajek
  • 1 łyżka oliwy
  • trochę soli – na tą porcję ok. 1 łyżeczka.

Rozbełtać jajka, dosypać orzechy i ziarna, dodać oliwę i sól. Całość  dobrze wymieszać. Orzechów nie kroimy. Wrzucamy w całości.

Foremkę taką jak na babkę drożdżową lub keks, wysmarować dobrze tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.  Ten chleb lubi przywierać do foremki,  trzeba się zabezpieczyć. 

Docisnąć  ciasto mocno, żeby nie było luk z powietrza i nie powstawały dziury.  To ciasto nie rośnie.

 Piec około 50 min w 175 stopniach.  

Gotowe wyjąć z pieca, odczekać aż całkiem wystygnie, wtedy można kroić.  Kroimy na cienkie kromki, bo chleb jest bardzo sycący ale tez bardzo efektowny i smaczny.

 SMACZNEGO

Przepis dostałam z Danii i nazywa się tam „chleb z epoki  kamiennej”  

Babcia Ancia