30 dni po święcie Purim rozpoczynamy świętować Pesach. Pesach jest jednym z najważniejszych świąt w kalendarzu żydowskim. Pierwszą świąteczną kolację nazywamy sederem.


W diasporze, Pesach to 8 dniowe Święto, które obchodzimy na pamiątkę wyjście narodu żydowskiego z niewoli egipskiej. Pod wodzą Mojżesza z Egiptu wyszli niewolnicy a po 40 latach wędrówki po półwyspie Synaj do obiecanego Kanan wszedł wolny naród -Żydzi.


Kolacja sederowa ma swoją wyjątkową liturgie. Czytamy Hgadę, opowieści o wydarzeniach, które poprzedzały ostateczne wyście z Egiptu. Wymieniamy wszystkie 10 plag i dziękujemy Najwyższemu, że nam pozwolił wyjść z domu niewoli.


Na stole pesachowym najważniejsze miejsce zajmuje talerz pesachowy z potrawami symbolizującymi wydarzenia sprzed 3300 lat. Znajdziemy tam MAROR czyli gorzkie zioła, zwykle jest to chrzan, słodki  CHAROSET – symbolizuje zaprawę murarską, przypieczone na ogniu JAJKO NA TWARDO – symbolizuje cykl życia, KARPAS – zielona pietruszka, moczona w słonej wodzie ma przypominać o czasie niewoli,  pieczona KOŚĆ BARANKA – symbolizuje ofiary składane w Świątyni . Obok talerzu sederowego stoi naczynie ze słoną wodą, słoną jak łzy naszych przodków.  Do wszystkich potraw pesachowych jemy macę , czyli przez 8 dni nie jemy pieczywa, które jest na zakwasie.


W moim domu wszyscy lubią tą smaczną chrupiącą macę, którą można jeść ze słodkim charosetem lub na śniadanie przygotować pyszną mace braj, a na obiad do wspaniałego rosołu ugotować kulki macowe oczywiście z mąki macowej.
Charoset lubią dorośli i dzieci. Podaję przepis i zróbcie babcie swoim wnukom ten pyszny deser.
SKŁADNIKI:

3 JABŁKA, koniecznie obrane,

1 BANAN,

1 GRUSZKA,

garść połamanych ORZECHÓW,

1 ŁYŻKA MIODU,

do smaku cukier i cynamon.

PRZEPIS:

jabłka zetrzyj na tarce, gruszkę też obraną pokrój na drobne kawałki, pokrój banana, posyp orzechami, dodaj miód posyp cukrem i szczyptą cynamonu.

Gotowe, życzy smacznego BABCIA GOSIA
CHAG SAMEACH PESACH